Wpływ wody na ludzki organizm

Każdy z nas wie, że życie, takie, jakie znamy, nie ma szans istnieć bez wody. W organizmie ludzkim woda stanowi 70 proc., Wszystkie procesy w organizmie zachodzą w środowisku wodnym. Gdy w organizmie brakuje wody, znacznie spowalnia się działalność fermentów, procesy metaboliczne przechodzą nieefektywnie. Długotrwałe odwodnienie organizmu wywołuje wiele negatywnych skutków. Najbardziej na niedostatek wody reaguje mózg. Chociaż mózg stanowi tylko 2% masy ciała, wykorzystuje około 20% spożywanej wody i tlenu. Brak wody w ciele może wywołać nieodwracalne zmiany w mózgu. Organizm, „rozumiejąc” to, wysyła wiele sygnałów o niedostatku wody: wzrasta ciśnienie krwi, pojawiają się różnorodne bóle. Można powiedzieć, że ból to beznadziejne wołanie organizmu, że brakuje wody. Zbyt często ten sygnał „wyłączamy lekami od bólu i czujemy się komfortowo, dopóki działają. W wielu takich wypadkach pomocne by było picie alkalicznej wody jonizowanej. Jakie znaczenie ma wskaźnik ORP? ORP krwi tętniczej wynosi -57mV. Jednak to, co pijemy każdego dnia, ma ORP dodatnie: woda wodociągowa ponad +200 mV, napoje gazowane często ponad +400 mV. Przy tak dużych różnicach ORP organizm na przyswojenie takich płynów wydaje kolosalne ilości energii. Przy ciągłym piciu takich substancji energii na ich przetwarzanie w końcu zabraknie. Wtedy te substancje będą zabierały z tkanek organizmu brakujące im elektrony i zostanie naruszona równowaga oksydacyjna organizmu. Najnowsze badania potwierdzają, że jest to główna przyczyna wielu chorób, zwłaszcza cywilizacyjnych.

Czy pH jest ważnym parametrem?

Organizm jest lekko alkaliczny, np. pH krwi wynosi 7,35-7,45, tymczasem napoje gazowane często mają pH poniżej 4, a nawet 3. Ciągle pijąc takie napoje, jedząc kwasotwórcze produkty, organizm z czasem staje się niezdolny wydalać kwasowe resztki metabolizmu i zaczynają się procesy, które ogólnie nazywamy zakwaszeniem organizmu. Niewydalone substancje skupiają się w różnych narządach, zakłócają prawidłowy przepływ krwi, wywołując niedomagania, które mogą przerodzić się w choroby - np. dysbalans pH trzustki, która produkuje najbardziej alkaliczną substancję ciała, może wywołać cukrzycę. Cholesterol to też resztki kwasowe, które skupiają się w naczyniach krwionośnych, powodując choroby układu krwionośnego. Na początku to nadciśnienie, później miażdżyca, choroby serca. Brak substancji alkalicznych w ważnych narządach może spowodować, że zaczną one pożyczać je z narządów „mniej ważnych”. Np. kości są bogate w wapń; gdy brakuje go narządom „ważniejszym” zostaje on im wypożyczony, konsekwencją może być rozwój osteoporozy. Gdy dla mózgu brakuje magnezu i potasu może zostać „wypożyczony” z serca; konsekwencja to choroby serca. Innym udowodnionym faktem jest to, że zwiększająca się kwasowość jest powodem zagęszczania się krwi. Taka krew przenosi mniej tlenu, serce musi zrobić większy wysiłek, by pompować krew; wzrasta ciśnienie przemęczenie mięśnia sercowego, a w tym samym czasie są od niegozabierane substancje potrzebne do pracy. Konsekwencje takiego stanu choroby serca i układu krwionośnego- są najczęstszą przyczyną zgonów w krajach rozwiniętych.

Dlaczego woda alkaliczna jest pożyteczna?

Ma właściwości przeciwutleniające. ORP wody alkalicznej jest mocno ujemny. Ujemna wartość ORP wskazuje, że w wodzie jest sporo „wolnych” elektronów. One wodzie alkalicznej dają mocne właściwości przeciwutleniające. Wolne rodniki w organizmie są neutralizowane w reakcjach z wolnymi elektronami, powstają nieszkodliwe substancje, a zdrowe komórki są w ten sposób chronione przed atakami wolnych rodników. Wizualnie sytuację przedstawia eksperyment z jabłkiem. Przekrojone na pół jabłko szybko zmienia kolor z powodu oksydacji. Jabłko zanurzone w wodzie alkalicznej długo nie zmieni koloru, bo wolne elektrony zneutralizują wolne rodniki powodujące oksydację. Pijąc taką wodę dostarczamy organizmowi antyoksydant. Bardzo ważne jest także, że organizm nie musi wydawać dużych ilości energii na zmianę ORP wody .PH jest ważnym parametrem jakości wody. Theodore A. Baroody w swej książce „Alkalize or die” mówi: „nazwy chorób nic nie znaczą, wszystkich ich przyczyną jest zakwaszenie organizmu.” Najlepiej kwasy neutralizowane są przez substancje alkaliczne. Organizm nie potrafi jednak wytwarzać substancji alkalicznych, musi otrzymać je z pokarmem i napojami. Problemem jednak jest, że produkty mocno przetworzone, jakie zwykliśmy używać codziennie, są skąpe w substancje alkaliczne i niemożliwe jest dostarczenie odpowiedniej ilości potrzebnych substancji alkalicznych organizmowi. Woda alkaliczna jest bogata w minerały alkaliczne potrzebne organizmowi. Niemniej ważne jest to, że są w formie jonów, które organizm lekko przyswaja .Z chemii wiemy, że woda, którą pijemy, nie jest całkowitym odzwierciedleniem swego wzoru chemicznego. Cząstki wody łączą się między sobą tworząc tak zwane klastry. Np. woda z kranu składa się z 10-13 cząstek, tymczasem klastry wody alkalicznej z 5-6 cząstek. Mniejsze klastry mają jedną dużą zaletę: lżej przedostają się przez membrany komórek. To ważne, bo to woda roznosi pokarm po organizmie, a także wynosi z komórek odpady. Mniejsze klastry po prostu lżej i szybciej wykonują tę pracę. Zjonizowana woda alkaliczna jest po prostu bardziej ciekła. W wodzie alkalicznej jest statystycznie więcej tlenu niż w wodzie zwykłej. Każdy wie, jak ważny jest tlen dla organizmu. Już w 6 minut po tym, gdy mózg przestaje otrzymywać tlen, następują w nim nieodwracalne procesy. Tylko organizm odpowiednio natleniony jest w stanie efektywnie pracować


VITARJON - Dystrybutor jonizatorów wody
ul. Władysława Łokietka 5
62-400 Słupca

© 2017 vitarjon.pl - bezpośredni importer jonizatorów wody.

projekt i realizacja: infoart.com.pl

Zrozumiałem